Рецепт приготування медовухи

Рецепт приготування медовухи

Рецепт приготування медовухи

Я познайомився з медовухою в Переславлі-Заліському, це невелике містечко з купою пам’яток. Медовуху в нім продають на кожному розі. Та й в літніх кафе можна освіжитися стаканчиком шипучою медовухи.

Виробничий цикл виготовлення медовухи ще не перейшов на концентрати, занадто не великий ринок збуту, так що поки ще магазинна медовуха робиться з натуральних продуктів.

Медовуху легко зробити вдома, своїми руками. Рецепт не складний і для виготовлення медовухи не вимагається самогонний апарат. Власне, медовуха ставиться до брагу, але брагу дуже смачною.

Вибір меду для медовухи

Смак медовухи в першу чергу залежить від меду. Хороший і ароматний мед дозволяє отримати смачну медовуху з приємним запахом. Для медовухи переважно брати світлі сорти меду, але запах меду переважніше його кольору.

Так, наприклад, саморобна медовуха з гречаного меду дуже смачна і має невелику гірчинку, по якій і можна впізнати цю сорт.

Мед краще брати свіжий, з пасіки. У магазинах зазвичай продають сурогат — нормальний мед навесні зацукровується, а подивіться на полицях магазину — він там рідкий і текучий.

Яка фортеця медовухи

Фортеця медовухи зазвичай 5-6 градусів. Іноді, бродінням, можна довести домашню медовуху до 10 градусів. Але не намагайтеся використовувати спиртометр з медовухою. Він буде показувати невірне значення, так як щільність медовухи сильно відрізняється від спирто-водяної суміші.

Медовуха — напій підступний. Не дивлячись на малу кількість градусів, вона валить з ніг. Медовуха моментально всмоктується в кров. Часто при вживанні домашньої медовухи спостерігається дивовижний ефект, голова зовсім твереза ​​і ясна, а ноги — заплітаються.

При цьому, що п’янить ефект від медовухи не триває довго.

Це пояснюється тим, що алкоголь в крові перетворюється в сахарозу, а в медовусі сахарози дуже багато і тому організм спочатку не надто пручається алкоголю.

Медовуха, рецепт приготування без дріжджів

Цей старовинний рецепт приготування медовухи також відоме з назвою «Мед-вишняк».

Для приготування домашньої медовухи без дріжджів потрібно наступне:

2 кілограми меду

1 літр води

5 кілограм вишні

Для приготування бездріжджовий медовухи знадобиться емальована каструля, в ній меду не пригорає до стінок. У каструлю наливається вода і підігрівається до 50-60 градусів, потім у воду поміщається мед і помішуючи доводиться до кипіння. Необхідно що б мед повністю розчинився перед тим, як сироп дійде до кипіння.

З’являється піну необхідно знімати.

Вишню необхідно вимити і видалити з неї кісточки. Засипаємо її в 10 літровий бутель і заливаємо охолодженим сиропом. Якщо заливати гарячий — то бутель може лопнути.

Накриваємо бутель вологою ганчіркою (її необхідно зволожувати мінімум 2 рази на добу) і залишаємо в теплому місці на три дні. За цей час мед заграє. Після бродіння меду, виносимо бутель з медовухою в прохолодне місце та заткнувши горлечко туго згорнутим рушником залишаємо на 3 місяці.

Після цього залишається тільки відфільтрувати готову медовуху через кілька шарів марлі і можна розливати медовий алкогольний напій по пляшках для зберігання.

Рецепт медовухи на хмелю

Для приготування хмільний медовухи нам потрібно:

2 літри води

300 грам меду

5 грам шишок хмелю (можна купити в аптеці)

1 чайна ложка дріжджів

Мускатний горіх і щіпка кориці

Цей рецепт домашньої медовухи дозволяє отримати медовуху прискореними темпами.

Так само, як і в минулому рецепті медовухи, кип’ятимо воду в емальованій каструлі і починаємо акуратно, з постійним помішуванням, вливати мед.

Після того як мед розчиниться, засікаємо 5 хвилин і знімаємо пінку.

Потім додаємо хміль і пропущені через кавомолку мускатний горіх і корицю.

Накриваємо підготовлювану медовуху кришкою і знімаємо з плити.

Чекаємо поки медовуха охолоне до 50 градусів і додаємо в каструлю дріжджі.

Ставимо в тепле місце на пару днів, а після цього — в переливаємо в скляну пляшку і ставимо під гідрозатвор або під рукавичку до закінчення бродіння.

Після цього залишається тільки профільтрувати медовуху через кілька шарів марлі і розлити пляшках.

Зберігається медовуха в прохолодному і темному місці.

Ви можете прокоментувати цю статтю:

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!