Як правильно зробити квас в домашніх умовах

Як правильно зробити квас в домашніх умовах

Як правильно зробити квас в домашніх умовах

Як правильно зробити квас в домашніх умовах? Квас вважається старовинним російським напоєм, який люблять усі російські люди. І тому багато хто думає, що квас придумали на Русі. Але, насправді батьківщина квасу це Стародавній Єгипет. Але ми вважаємо його своїм рідним і звичним напоєм для втамування спраги в літню спеку.

Сьогодні ми з вами розглянемо рецепти приготування смачного квасу який можна зробити в домашніх умовах.

Як правильно приготувати домашній квас

Не обов’язково купувати смачний квас, квас можна легко приготувати правильно і самому. Квас приготований в домашніх умовах, більш міцний, підбадьорливий і смачний. Для його приготування квасу знадобляться продукти, які практично завжди є у будь-якої господині. Це житній хліб, переважніше черствий.

Якщо хліб свіжий, то його потрібно порізати на кубики і висушити в духовці. Потім підсушені сухарики укладають у трилітрову банку і заливають водою кімнатної температури, попередньо прокип’ячену і остигнула. У воду, де знаходяться сухарики, додають цукор (три столові ложки), дріжджі (сто грам) і все перемішують.

Процес бродіння квасу

Банку потрібно прикрити кришкою, укутати і залишити бродити суміш. Для того, щоб квас вийшов швидше, можна додати більше цукру для прискорення процесу. Зазвичай напій готовий до вживання після двох днів. Перед вживанням квас слід процідити з використанням марлі. В отриману рідину потрібно додати ще одну ложку цукру і дати їй настоятися ще близько шести годин вже без утеплення.

Потім домашній квас зроблений в домашніх умовах розливають у пляшки і охолоджують перед вживанням. Гущавину, що потрібно перекласти в іншу трилітрову банку. Вона послужить закваскою для наступних порцій смачного квасу.

Трьох-чотирьох ложок її вистачить для закваски квасу, а готувати потрібно за тією ж технологією, що і в перший раз. Щоб закваска для квасу не зіпсувалася, її краще зберігати в холодильнику.

 Як приготувати закваску для квасу

Рецепт і спосіб приготування закваски для смачного квасу.

Домашній квас з житнього хліба, який випечений на сучасних хлібобулочних комбінатах, не має особливої ​​фортеці і аромату. Це залежить від того, що при приготуванні хліба часто використовуються різні добавки, присутність яких відображається на смаку квасу. Для того, щоб квас був особливим схожим на той, який готували в далекому минулому, його бажано робити на заквасці. Рецептів приготування закваски для смачного квасу існує величезна безліч.

Для приготування найпростішою закваски під квас потрібно взяти сухі дріжджі, змішати їх зі столовою ложкою цукру і двома ложками борошна.

Процес бродіння

Все перемішується, заливається половиною склянки тепленькою води, закутується і коштує півгодини.

Іншим способом можна отримати домашню закваску для квасу, використовуючи більш тривалу за часом технологію. В емальований посуд кришать 500 грам житнього хліба, додають половину літра води, температура якої не вище, ніж 75 градусів. Після набухання хліба повинна вийти однорідна маса. Потім туди ж додаються дріжджі, розведені водою, але їх повинно бути небагато, і по чайній ложці солі і цукру. Масу, яка вийшла, потрібно укутати і залишити на півгодини. Не перестаючи заважати масу, туди вливають півлітра окропу і знову залишають закваску для бродіння на дві години.

Якщо пройде більше часу, то квас може бути каламутним. Отримане тісто поміщають в розігріту заздалегідь духовку при невисокій температурі на одну годину. Якщо за цей час випічка підгоріла, то квас буде темним.

Приготований корж ламають на невеликі шматочки і складають у каструлю на п’ять літрів. Після цього заливають все окропом повністю.

Після двох годин сусло буде готове, його можна злити. Тоді закваска осяде на дні каструлі. Якщо з неї приготувати квас ще один раз, то він буде більш світлим.

Для того, щоб пішов процес бродіння квасу, необхідно в нього додати трохи дріжджів і цукор. Посуд потрібно закрити або залишити без кришки. Головне, щоб каструля була доповнена до верху. Тому що при бродінні піна може вилізти через край. Краще буде, якщо посуд з суслом закупорити. У цьому випадку напій вийде більш міцний і насичений.

Зазвичай для бродіння достатньо два-три дні, після яких квас проціджують і поміщають в прохолодне місце приблизно на тиждень.

Перейдемо до рецептів різного виду квасу а який вам до душі вибирати особисто вам, але повірте всі рецепти квасу тут дуже смачні і домашні.

Приготування сухого квасу в домашніх умовах

Рецепт приготування сухого квасу а домашніх умовах.

В даний час промисловість випускає напівфабрикат у вигляді сухого квасу, з якого готують напій. Для його приготування, сухого квасу потрібно висипати в каструлю і залити літром окропу, закрити кришкою і залишити на двадцять хвилин. Якщо порошок погано розмішаний, то грудочки слід потовкти, додати ще окропу (п’ятнадцять літрів) і знову заважати. Сухий квас охолоджують до температури в 35 градусів. Щоб вийшов готовий смачний квас, до сухого необхідно додати дріжджі, які розводять водою, можна застосувати і готову закваску.

Все слід вимісити і залишити для бродіння на години три. Після додавання цукру, напій розливають по пляшках, закривають їх щільно і загортають.

Процес бродіння

Після того, як квас почне бродіння, пляшки поміщають в холодну пору. Зазвичай квас із сухого порошку готовий до вживання через добу.

Приготування смачного квасу без дріжджів самому

Для рецепта приготування смачного квасу без дріжджів потрібен житній хліб, або навіть тільки скоринки від нього, які заливають холодною кип’яченою водою у розрахунку один до одного.

Процес бродіння

Суміш, яка вийшла потрібно прибрати і настоювати в теплому місці цілий тиждень. Готовий квас без дріжджів зливають. А в час, що залишився сусло додають ще черстві житні скоринки і доливають воду, залишивши знову для бродіння.

Як приготувати квас з буряка

Спосіб приготування

Для рецепта приготування бурякового домашнього квасу досить одного плода вагою близько 200 грам. Буряк потрібно натерти на крупній тертці, покласти із скляну банку і залити 1, 5 літрами кип’яченої тепленькою води. У банку додаємо цукор (три столові ложки) і трохи дріжджів.

Процес бродіння квасу з буряків

Банку слід помістити в тепле місце, періодично брати і перемішувати суміш, щоб поліпшити процес бродіння. Він повинен початися десь через добу. Іноді додають родзинки або трохи більше цукру, щоб прискорити процес бродіння. Квас з буряка готовий через три дні.

Крім того, що буряковий квас добре втамовує спрагу, він володіє багатьма корисними властивостями для організму.

Приготування білого квасу

Для рецепта приготування білого квасу в домашніх умовах, необхідно використовувати житнє борошно (300 грам), заливши її трьома літрами окропу. Суміш вимішується до тих пір, поки не зникнуть всі грудочки. Після отримання однорідної суміші, в неї насипають цукор і додають мед, приблизно по сто грам.

У остигнула до 35 градусів суміш додають родзинки і закваску. Якщо закваски немає, то її можна приготувати або використовувати шматочки житнього хліба. Посуд з усіма складовими потрібно накрити кришкою і залишити прихованою на 1, 5 діб.

Процес бродіння білого квасу

Після появи на верху суміші великої кількості піни, білий і смачний квас готовий до вживання. Його необхідно процідити, розлити по пляшках, закупорити їх і поставити в холодне місце. Те, що залишиться після проціджування квасу, можна використовувати для наступної порції квасу.

 Приготування алкогольного квасу

Як зробити алкогольний квас? Немає проблем! Рецепт алкогольного квасу простий.

Для того що б зробити алкогольний квас необхідно бродіння сусла, тому готовий напій містить трохи більше 1% алкоголю. Для цього виду квасу використовують солод з ячменю, житнє борошно, сухарі з житнього хліба, подрібнені заздалегідь, патоку, родзинки і воду. Використовуючи солод, борошно і воду, замішують тісто, опару накривають і залишають приблизно на годину, щоб підійшла. Потім тісто поміщають у форму і в духовку на 3:00.

За цей період тісто пропарюється, його вимішують, додають гарячу воду, щоб воно стало рідким, і залишають в теплому місці на добу.

Після цього викладають його в посуд, посипавши черствим хлібом, родзинками, наливають води і знову вимішують тісто. Після доби зливається сусло в інший посуд, а те що залишилося, заливається знову окропом. Після п’яти годин сусло в черговий раз зливається.

У настій з м’яти вливають сусло, додавши патоку і родзинки. Ставлять у тепле місце на пару годин, після в холодну. Потім посуд закривають і прибирають на десять днів, після яких алкогольний квас буде готовий.

Ви ознайомилися з тим, як приготувати квас вдома самостійно, дізналися які види цього напою можна приготувати в домашніх умовах, щоб в теплу пору року не тільки вгамовувати спрагу, але і радувати своїх рідних і близьких цим бадьорить шипучим напоєм. Тепер вибір який зробити квас за вами. Ви зможете підібрати відповідний вам рецепт квасу.

Наш сайт рад бажає вам приємного приготування домашнього квасу! Будьте з нами

Поділитися записом з друзями в:

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!