Харчування після харчового отруєння

Харчування після харчового отруєння

В основному при харчових отруєннях страждає система травлення, тому дієта при харчовому отруєнні є другим за значимістю заходом, що допомагає впоратися з інтоксикацією. На першому місці, безумовно, варто нейтралізація симптомів і детоксикаційні заходи.

Як правило під впливом токсинів запалюється вся слизова зона шлунково-кишкового тракту, оскільки її дратує як блювота, так і діарея. Відповідно, дієта при харчовому отруєнні повинна бути спрямована на відновлення роздратованих стінок кишечника, шлунку, гортані. Перше правило дієти – це рясне пиття, вода повинна бути кімнатної температури. Краще всього, якщо хворому дають пити аптечні сольові препарати – Гастроліт, Регидрон або столову мінеральну воду без газу.

Починаючи буквально з однієї столової ложки, прийом рідини поступово збільшують до однієї склянки кожні 1-1,5 години. Будь-яка їжа в першу добу після отруєння виключається. Починаючи з другого дня можна давати хворому 150-200 мл рідкого овочевого бульйону. Добова норма вживання їжі така:

  1. День другий – 150-200 мл бульйону в три прийоми, 2 сухарика, 1, 5-2 літри рідини, овочеве рідке пюре (100 мл).
  • День третій — рідка рисова каша на воді – 250-300 грамів, 2-4 сухарика на день, 150-200 мл овочевого бульйону, 3-4 галетних печива.
  • День четвертий — овочева запіканка без яєць (на манній крупі) – 200 грамів, курячий бульйон – 150 мл, 3-5 сухариків, 4-6 галетних печива, 100 грамів відвареної риби у вигляді котлети.
  • День п’ятий – 250-400 мл бульйону (курячого) з фрикадельками, відварений рис – 250 грамів, 5-6 сухариків, 250-300 грамів запіканки із сиру (або суфле).
  • Харчування після харчового отруєння

    Дієта після отруєння продуктами харчування повинна бути максимально суворою. Найкраще в перші два дні влаштувати собі розвантажувальний період і взагалі нічого не їсти, замінивши їжу рясним питтям. Харчування після харчового отруєння — це меню, що виключає молочні, м’ясні, гострі і кислі страви. Перетерті овочі у відварному вигляді, овочеві пісні бульйони, відварні каші – рис і гречка, сухарики, галетное печиво – ось, мабуть, і все, що допоможе травному тракту швидше відновитися. Знаменита дієта № 5 за Певзнером також добре справляється з харчовими проблемами і сприяє якнайшвидшому відновленню функцій печінки, жовчного міхура і кишечника.

    Слід врахувати, що порції потрібно робити невеликими і потроху збільшувати їх кожен день. Дієта має бути дробової – від 5 до 7 разів на день.

    Харчування після харчового отруєння передбачає вживання таких продуктів:

    • Овочеві супи-пюре.
    • Відварне подрібнене м’ясо у вигляді парових котлет.
    • Відварна подрібнена в фарш риба у вигляді парових котлет.
  • Запечений сир – суфле, запіканки, пудинги.
  • Каші на воді.
  • Сухарики.
  • Сухе печиво.
  • Відварені або запечені овочі.
  • Мінеральна столова негазована вода.
  • Зелений чай.
  • Відвар кропу.
  • Запечені або відварені фрукти (не кислий) – яблука, груші, айва.
  • Відвар ромашки з медом.
  • Відвар шипшини з медом.
  • Що можна їсти при харчовому отруєнні?

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!